Instagram

Asuntokaupan askelmerkit

1. Asunnon arvo 2. Markkinointi 4. Kaupantekotilaisuus 3. Myyntityö

1. Asunnon kunto, hinta ja myyntikuvat kohdalleen

Valmistautuminen

Välittäjä valmistautuu arviokäyntiin tutustumalla alueeseen, sen kiinnostavuuteen ja hintamaailmaan. Kylmät luvut löytyvät Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton ylläpitämästä hintatilastosta, johon on listattu eri alueilla toteutuneet kaupat. Usein kohteiden hintaa pyöritellään jo etukäteen, jos esimerkiksi kollega on myynyt vastikään samalta suunnalta. Välittäjä myös selvittää etukäteen, mitä muita kohteita alueella on samaan aikaan myynnissä. Vahva paikallistuntemuksemme tuo etulyöntiaseman hinnasta päätettäessä.

Arviokäynti

Myyntikohteessa katsotaan asunto ensin tarkasti läpi sisältä ja ulkoa. Kurkataan myös sinne vaatehuoneeseen, joka on aivan kamalan täynnä. Asuntoa ei tarvitse siivota välittäjää varten, ammattilainen osaa katsoa pyykkien, lelujen ja murolaatikoiden läpi. Keskustelu asunnon omistajan kanssa on ensiarvoisen tärkeää: mitkä ovat tavoitteet, miten asuntoa toivotaan markkinoitavan? Ammattilainen tietää ostajien käytöksen ja tuntee kuviot, myyjän toiveet ja tavoitteet huomioiden. Kirjallinen toimeksiantosopimus ja sen selostusliite täytetään huolella. Välittäjä laatii sopimuksen pohjalta myynti-ilmoituksen, siksi myös sen sekaisen vaatehuoneen lattiamateriaali on syytä kirjata ylös.

Myyntikuvat ja -videot

Äärimmäisen tärkeitä asioita ovat myyntikohteen kuvaus ja asunnon siistiminen kuvauskuntoon, johon toivomme apuja myös myyjältä. Tänä päivänä asuntoja etsitään netissä, joten edustavat kuvat ja videot ovat elintärkeät. Innostuisitko itse pimeistä, sekavista ja epätarkoista myyntikuvista? Asuntovideoiden suosio on kasvussa, ja kuvautamme mielellämme suuremmat kohteet ammattilaisella videoiksi. Myös ilmakuvaukseen suunnitellut kopterikamerat tekevät hienoa ja myynnillisesti tehokasta jälkeä.

Elävän kuvan voimaa! Katso esimerkkejä tekemistämme myyntivideoista »

2. Medioissa erotutaan tyylillä, taidolla ja persoonallisella otteella

Paperit kuntoon ja myynti-ilmoitus estradille

Kiinteistö- ja osakekaupat ovat hyvin lakisäänneltyjä: välittäjä aloittaa myynti-ilmoituksen laatimisen hankkimalla tarvittavat todistukset, luvat, piirustukset, remonttilistat jne. Kun paperit ja kuvat ovat kunnossa, myynti-ilmoitus kaikessa komeudessaan laaditaan nettiin oikotie.fi ja etuovi.com -sivustoille, sekä tietysti Huoneistomarkkinoiden omille sivuille. Sosiaalisessa mediassa käytämme Facebookia ja Instagramia, meillä on myös oma blogi nimeltään Merinäköala.

Yrityksemme tavoittaa ostajat myös printtimedian kautta: olemme varanneet Jokakoti- lehdestä kolme viimeistä sivua, joissa monesti hehkutamme uusimpia myyntikohteitamme. Myös satunnaiset täsmäiskut Turun Sanomien Koti-liitteeseen kuuluvat repertuaariimme. Välittäjämme markkinoivat myyntikohteitaan myös ristiin, eli Raijalla myynnissä olevalle puutalo-osakkeelle voi löytyä ostajat Arton kautta. Lähtökohtaisesti myyntikohteita hoitaa kuitenkin vain yksi välittäjä, kenen kanssa sopimuskin on tehty.

3. Oikea ostaja löytyy ammattitaitoisen välittäjän ja laajan verkoston kautta

Oli kyseessä sitten yleisesittely tai erikseen sovittu yksityisesittely, näyttö on kaiken A ja O. Kaikki välittäjämme ovat innokkaita esittelijöitä, juhlapyhät eivät ole esteenä asuntokaupalle. Sopivan ostajan löydyttyä kirjoitetaan kirjallinen ostotarjous, josta neuvottelut lähtevät. Hinnan lisäksi neuvottelun aihe voi olla esimerkiksi asunnon vapautumisen ajankohta. Neuvotteluvaiheessa punnitaan välittäjän ammattitaito – molempia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen pääsemiseksi kestää joskus yksi ilta, joskus viikkoja. Kaupanteko on kärsivällisyyslaji, jossa ei kelloa katsota.

4. Tyytyväiset myyjä sekä ostaja

Kun hinta ja muut ehdot on lyöty lukkoon, välittäjä järjestää ajan kuntotarkastukselle, jos kyseessä on omakotitalo. Turvallisen asuntokaupan edellytys on kohteen tutkiminen ennen kauppakirjan allekirjoittamista. Tarkastelujen jälkeen varataan kaupantekoaika, ja kaupat tehdään yleensä ostajan pankissa. Välittäjä laatii kauppakirjan, johon myyjä ja ostaja tutustuvat ennen h-hetkeä.

Kun kauppakirja on allekirjoitettu, välittäjä hoitaa tarvittavat paperityöt. Meille saa ja pitää soittaa myös kauppojen jälkeen, monet esimerkiksi remonttikohteen ostaneista pyytävät työn valmistuttua välittäjältä asunnosta arvion vakuusjärjestelyjä varten. Välittäjän paras palkkio on hyvin sujuneet kaupat sekä tyytyväiset myyjät ja ostajat. Haluamme aina jättää miellyttävän jäljen kaikkiin, joiden kanssa olemme tekemisissä. Hyvä palaute ja suositukset ovat meille elinehto sekä osoitus ammattitaidosta.